02 de març, 2015

Descobrint l'Alcora_2

Foto: Joaquin Iserte
La segona ruta de la sèrie DESCOBRINT l’ALCORA patrocinada per la regidoria d’esports de l’ajuntament i desentvolupada pel centre Excursionista de l’Alcora, ha sigut tot un èxit, igual que l’anterior. La distància anunciada era de tretze quilòmetres un poc superior a la de la eixida precedent, però hem comprovat, que la gent té ganes de marxa, i ningú s’ha espantat per això, la participació ha tornat a ser extraordinària, seixanta-cinc senderistes, entre cinc i seixanta anys, amb ganes de passar-ho bé i descobrir racons amagats de la nostra població
Foto: Ricardo Porcar
A les nou, en els jardins de l’ajuntament, després del posat per a la premsa local, i tot el món mirant els núvols que amenaçaven pluja, hem eixit, creuant el casc antic de la població en busca del camí l’assut, popular ruta, que enllaçe la part nord de la població amb la pedania de La Foya. Abans d’arribar a la Roca Morena, l'abandonem per la dreta, i creuem el riu per un bonic senderol, que ha sorprés a quasi tots els participants, ja que la major part d’ells, desconeixia la seua existència.
Foto: Merxe Mallol
Ens hem acostat a veure l’olivera mil·lenària del Castell, anomenada en el catàleg d’arbres singulars i monumentals de  la diputació de Castelló; té un diàmetre de sis metres, i se li calcula una edat de cinc-cents anys. Hem continuat ruta per una bonica senda en la vessant sud del castell de l’Alcalatén fins als plans de la partida del Campello, on hem fet la parada de l’esmorzar. Una vegada recarregades les bateries, hem continuat la nostra ruta cap al'Est fins a arribar a les termes romanes de santa, tretes a llum fa uns anys, al realitzar els moviments de terres per a la construcció d’una carretera, Són les úniques termes romanes que conserven una planta sencera o completa a la provincia de Castelló.
Foto: Javier Nomdedeu
Seguim la nostra trapitjada pel Camí dels Bandejats, important ruta de comunicació entre la plana i l’interior, fem unes rialles, creuant per damunt d'unes pedres el riu, a la vora de les ruïnes de molí Garcés, i ens parem un estona per admirar el que queda de la sitja del campello, curiós depòsit de gra de l’època medieval, del qual la major part de la població desconeix la seua existència, i que lamentablement, s’està deteriorant sense que es posen els mitjans inprescindibles per a la seua conservació.
La nostra ruta continua, segons els plans previstos, vora el paratge de La Cabanya, després creuem el riu i la carretera, i pel passeig de baix la vila, arribem als jardins de l’ajuntament, el nostre punt d’eixida. El regidor d’esports, ens obsequia amb un xicotet detall commemoratiu, i, acabem el matí, cap a les 13:30, fent plans ja per a la pròxima ruta.
Foto: Ricardo Porcar
El Centre Excursionista, estem orgullosos de participar en este projecte, ideat per Vicent Pastor, regidor d’esports, i que tan bona aceptació està tenint. Fomentar el senderisme, i mostrar racons poc coneguts del nostre poble, són tasques en les què intentem aportar el nostre granet d’arena  contribuint al desenvolupament de l’oci i el benestar dels nostres veïns.
Foto: Javier Nomdedeu
Felices caminades a tot'hom